• Honden zijn al een lange tijd de beste vriend van de mens. Vroeger werden honden vaak gehouden om werk te verlichten of te verbeteren. Ze hadden de taak om schapen te drijven, het vee/erf te beschermen, ongedierte weg te jagen, met de jacht mee te gaan etc. Later werden ze ook gehouden als gezelschapsdieren.

  Tegenwoordig zijn er ook honden die werk verrichten zoals politiehonden, blindengeleidehonden en dergelijke. Maar de meeste dienen als gezelschap en worden gezien als een onderdeel van het gezin. Honden kunnen zich goed aanpassen aan het leven samen met de mens, maar dit is niet altijd gemakkelijk voor ze.

  Natuurlijk gedrag, dit wil zeggen gedragingen die honden van nature vertonen, worden soms ervaren als een probleem voor de eigenaren.

  Heeft u een jachthond in huis, maar jaagt hij vooral auto's, fietsers e.d. achterna, dan kan dit vervelend zijn tijdens het wandelen. De hond kan door zijn natuurlijk gedrag niet loslopen. De kans is groot dat er dan ongelukken gebeuren.
  Of u heeft voor een hondenras gekozen dat van oorsprong gefokt is om te waken en een lage blafdrempel heeft. De kans is groot dat hij telkens blaft als er iemand langs het raam loopt.

  Dit zijn allemaal voorbeelden van natuurlijke gedragingen van honden die toch voor problemen kunnen zorgen in het normale leven van en met de mens.

  Maar er zijn ook genoeg andere redenen die ervoor kunnen zorgen dat probleemgedrag veroorzaakt wordt. Zoals bijvoorbeeld een trauma, pijn of simpelweg leerervaringen die een hond opdoet. Er kunnen vele redenen zijn waarom een hond probleemgedrag vertoont en daarom moet er goed gekeken worden naar het individu. Bijna geen enkel probleem is hetzelfde, net zoals geen enkele hond hetzelfde is.

  Voorbeelden van probleemgedragingen zijn:

  • Uitvallen naar andere honden
  • Agressie naar kinderen
  • Vuurwerkangst
  • Niet alleen thuis kunnen zijn

  Loop je tegen een probleem aan bij je hond, neem gerust contact op voor vrijblijvend informatie!

  Contact